Добри Митрев – председател на УС на БСК и     ротационен

...
Добри Митрев – председател на УС на БСК и     ротационен
Коментари Харесай

Работодателите: Николай Събев – какво е постигнал с ЕКОНТ ще може да постигне голяма част от обещал като министър

Добри Митрев – ръководител на УС на БСК и     ротационен ръководител на АОБР за 2022 година, Цветан Симеонов – ръководител на УС на БТПП, Васил Велев – ръководител на УС на АИКБ и Евгений Иванов, изпълнителен шеф на КРИБ отговарят на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Българска телеграфна агенция, излъчена във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти януари 2022 година

Илиана Беновска: Доколко бизнесът ще бъде подтикван от транспортната стратегия на министъра на превоза Николай Събев за 12 милиарда да построи пътища, мостове, тунели, летища и да натовари ж.п. превоза, като освободи пътищата?

Добри Митрев: По отношение на плановете на министър Събев и по поречието на река Дунав, и за железопътния превоз – да, БДЖ би трябвало да откри своето почтено място в транспортната инфраструктура на България. Това е доста значимо първо тъй като това е един стравнително екологичен превоз. Второ, ние сякаш не използваме пълноценно опциите на железопътната ни инфраструктура да пренасяме най-вече товари. Ние няма да приказваме доста за пътническите транспорти, които също са значими. На фона на „ зелената промяна “, която ни чака, концепцията всички да имаме електрически коли, концепцията да се понижат независимите пътувания на хората, очевидно е търсенето на споделеното пътешестване и на транспортни средства, които са огромни и могат по едно и също време да транспортират огромен брой хора и артикули. Ще бъде значимо, тъй че е значимо БДЖ да продължи да съществува и да се развива. Друг е въпросът до каква степен досегашните вложения в този бранш демонстрираха някакъв резултат. Надяваме се най-малко в бъдеще да покажат. По отношение на останалите декларирани планове, инфраструктурата е нещо извънредно значимо и вложенията в инфраструктура водят до спомагателни вложения. В този аспект, когато има такива вложения, това е добре. Доколко това ще улесни бизнес връзките, до каква степен това ще улесни по-бързия транспорт на товари, зависи от това с какви средства, с каква мисъл ще се създадат тези инфраструктурни уреди. Все още не сме анализирали, съответно приказвам за мостовете на река Дунав, само че кардинално знам, че всеки мост е от изгода, те могат да бъдат употребявани и в спешни обстановки. Това е моят коментар за инфраструктурните планове на транспортния министър.

Цветан Симеонов: По отношение на превоза ние считаме, че би трябвало да продължат дейностите по възстановяване на българския превоз, единствено че би трябвало да се работи, а това е и в Министерството на превоза, несъмнено и в пълномощията на други министерства. Не се вторачваме единствено в превоза, а ще гледаме на нещата сложно. Каква е изгодата от пресичането на България, да вземем образец в посока изток-запад, север-юг и назад – да има прелестни пътища и да се пресече България за 3 часа. Продължава да се чака десетки години към този момент на граничните пунктове по дни. С наливане на парични средства на граничните пунктове може да се реши този въпрос. И да не се зачертава всичко, което е минало. Ще дам един образец с железниците, приказва се за прекачване на средства за транспортен хъб Русе. Не е неприятно, само че подготовката в Русенски район е нула и ще отнеме несъмнено двойно или тройно повече средства. Вместо да се употребява квалифицирания към този момент хъб Горна Оряховица, няма друга гара в България с толкоз доста коловози. Няма да влизам в елементи, обикновено е, откакто не сме синхронизирали позициите да имаме нюанси, тъй като аз в този момент показвам позицията на БТПП.

Васил Велев: За капиталовата стратегия, несъмнено обществените вложения са доста значими. Много значимо е и доста по-голям размер и за доста по-кратко време такива могат да се извършат и от частния бранш при верни политики, в това число и в инфраструктурното строителство. Публично-частни партньорства, концесии, само че не такива концесии, каквито бяха в предишното, когато от всички концесии страната печели по-малко, в сравнение с всеки първи от четирите концесионери поотделно.

Евгений Иванов: За траспорта, тъй като извадихте пред скоба министъра, изрично имам съображение да смятам, гледайки какво е постигнал в частния бизнес, че може, кадърен е от дългия лист, който изредихте и е правилен, да реализира огромна част от това, което е заречен. Може, знае по какъв начин става и допускам, че ще имаме резултати.

Илиана Беновска: Благодаря за смелите и съответни отговори, мъжки – да забележим какво ще се получи!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР